28. Kungligheter på besök i Strängnäs

Karl X Gustav har varit i Strängnäs! Tillsammans med drottning Kristina och änkedrottning Maria Eleonora! Det hade jag ingen aning om.

”Hans Kongl. Maj:t sampt Svea Rikes troman, rådh och admiral sampt lagman öfwer 10-härads lagsago i Småland, den högvelborne Herre H. Carll Carlsson Gyldenhielm, friherre till Bergqvara, herre till Sundbyholm och Casby, högst berömlige likprocess hållen uti Strengianäs den 6 februari 1651.

Descriptionen:
1. Strengianäs domkyrka,
2. marskalk,
3. ett par pukor och trumpetare,
4. compagni Cavalleri 400 man,
5. Södermanlands fotfolk 500 man,
6. djeknarne, prästerskapet och biskopen Dr. Johannes,
7. Cürassirer,
8. lifhesten förd af cavallierer,
9. d:o baneret,
10  d:o hesten till baneret,
11. d:o vapnen,
12. en prestaf, (=prestav=person som bär florbehängd stav)
13. Cavallierer af Siöstaten som bar den Sal. herren,
14. Cavalier som bar bojorna (vilka han bar i så många år som fånge på Rava slott i Livland),
15. sörjefanan,
16. d:o hesten förd af en cavallier,
17. den höge mans famille, sörjande, så ock Hans Kgl. Höghet (Karl X ustav), riksensråd och allehanda betjente,
18. den högvälborne änkefruen med den höge qvinnsfamiljen sörjande, beledsagade af riksens råd och fruntimbret,
19. Hovmarskalken med H.K.M:s kammarherrar etc.,
20. Hennes Kgl. Maj:t i egen person följd af 12 drabanter,
21. Hennes K. M:t enkiedrottningen i egen person,
22. Hennes nåde änkiefruens släde svartklädd, vilken följde 45 slädar med fruentimber.
Högstödmjukeligen gjordt af
Johan Sass”

Carl Carlsson Gyllenhielm var halvbror till Karl X Gustavs mor Katarina. Kanske var det nu vid morbroderns ståtliga begravning som Karl Gustav för första gÅngen sÅg sin morfar – iförd praktharnesk och på uppstoppad häst. Karl IX, som avled den 30 oktober 1611, bisattes först i Nyköping men fanns sedan den 18 april 1612 på plats i Strängnäs domkyrka. Mormor, Maria av Pfalz, likaså. Hon var Karl IX:s första hustru och dog redan 1589.

Egentligen hör det inte hit men jag kan inte låta bli att ta med lite grann ur ett brev från 1611. Karl IX är adressat och avsändaren är Kristian IV:

”Du diktar och ljuger som en den där sin mun icke kan styra och som en äreskändare den där sig med skällsord värja vill när makten icke förslår…….

Vi akte att ansvara inför Gud i himmelen på den yttersta domens dag, då du ock skall möta och göra räkenskap för det oskyldiga blod som nu utgjutes, så ock för andre dina tyranniske gärningar, som du i all din tid med dine undersåtar och andre fattige folk bedrivit haver……….

Så är det mycket bättre att ynka dig än att slåss och fäkta med dig. Och en varm kakelugn vore dig mycket bättre och tjänligare än en sådan skärmytsling och kamp, så ock en god medicus, som kunde sätta ditt huvud något bättre i lag igen. Du borde väl skämmas, din gamle narr, att således antasta en ärlig herre – vilket du visserligen av någon gammal sköka lärt haver, som sig med skällande plägar värja.”

Även den 12 september 1652 bör Karl Gustav ha befunnit sig i Strängnäs. Då begravdes nämligen hans far – hertig Johan Casimir av Stegeborg, pfalzgreve vid Rhen – i domkyrkan.

Litteratur:
Suecia Antiqua et Hodierna, Bearbetad och kompletterad upplaga, Stockholm 1972

Etiketter: , , ,

Lämna en kommentar